Synare Sensor DIY clone!

Moderator: interruptor

SynareMaker
Posts: 10
Joined: Fri Aug 06, 2010 5:14 am
Location: USA

Hello Siren Builders!

Post by SynareMaker » Thu Aug 12, 2010 6:48 am

Just wanted to say hello. I am the guy on eBay that produces these DIY kits. I just wanted to join the group to offer my help with any questions you may have while building the kits. I LOVE the builds that I have seen so far and I can't wait to see what you builders come up with next!

Thanks ....and Keep up the good work!

User avatar
SubTiel
Posts: 21
Joined: Tue Jun 29, 2010 4:10 pm
Location: Tiel, The Netherlands

Post by SubTiel » Thu Aug 12, 2010 1:54 pm

Thank you and welcome to this site, nice to see you here :)

Jahnice said You're working on a synare 3 kit as well?

I'm very interested
~music is the most high~

SynareMaker
Posts: 10
Joined: Fri Aug 06, 2010 5:14 am
Location: USA

Post by SynareMaker » Fri Aug 13, 2010 4:27 am

Thanks..... YES the Synare 3 is in the works. It will have the same sounds of the original. I will probably not design it to be a round standalone unit with a rubber pad..... but It will be a module with an input jack, so that you can use your own trigger. I have also been thinking about some external light, pressure, capacitance sensors, etc. etc. etc.

Then again I think just a simple clone of the original would be more than sufficient for the dub crowd.

Any other requests or suggestions before I start building?

isistowers
Posts: 4
Joined: Sun Nov 14, 2010 3:50 pm
Location: Leeds, UK
Contact:

Post by isistowers » Sun Nov 14, 2010 7:11 pm

Hi, i'm new to this site and audio electronics. I have enjoyed reading this thread and found it very useful as i've just completed my first Percussion Synthesiser MPC.

There's a post on my blog outlining how I built it http://isistowers.blogspot.com/2010/11/ ... art-1.html

Jus looking for a nice box now to house it in.

Give thanks.

Chris
Each one teach one

User avatar
Dub Specialist
Posts: 19
Joined: Wed Apr 29, 2009 10:40 pm

Drum kit synthesizer

Post by Dub Specialist » Tue Dec 27, 2011 1:58 am

hi all does anyone know how to make it louder there isnt much volume when im put the sounds over a tune played ie dub reggae , even when its pluged into a line in on my mixer..

thank you...

User avatar
SubTiel
Posts: 21
Joined: Tue Jun 29, 2010 4:10 pm
Location: Tiel, The Netherlands

Post by SubTiel » Wed Dec 28, 2011 5:58 pm

Never had that problem myself, maybe you could fix it by putting the synare through a small preamp?
~music is the most high~

User avatar
stranded horse
Posts: 65
Joined: Mon Mar 07, 2011 3:30 pm

Post by stranded horse » Fri Dec 30, 2011 11:54 pm

can these kits still be bought? if yes, where?

User avatar
SubTiel
Posts: 21
Joined: Tue Jun 29, 2010 4:10 pm
Location: Tiel, The Netherlands

Post by SubTiel » Tue Jan 03, 2012 4:38 pm

Can't find them on ebay anymore but you could pm synaremaker, he's the one who made them.
~music is the most high~

User avatar
JahNice
Posts: 256
Joined: Thu Jan 17, 2008 12:40 pm
Location: Dortmund City

Post by JahNice » Mon Jan 09, 2012 10:54 am

there are 2 of these kits on ebay right now, second hand not from original seller.. looks like they could be going to be a bit pricey..
http://www.ebay.de/itm/Analog-drum-Synt ... 1e69e69902

cheerio

riddimshakk
Posts: 11
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:48 am

Post by riddimshakk » Sat Jun 09, 2012 8:46 am

Hello folks. My first post in this forum.

I have one of the DS7 kits on its way to me .Got my work table all ready to start soldering etc..
Here's my inquiry....... Has anyone fitted a mains adapter to this kit before ?

I can run it from a battery but would like a mains power option without frying anything on the board. I'm not a circuit board wiz so i'm not going to risk new pcb's to find out but would be interested to know if it's possible.
Never really seen it mentioned before.

Respect to all. :?

User avatar
interruptor
Posts: 1151
Joined: Sun Sep 04, 2005 11:46 pm
Location: Switzerland
Contact:

Post by interruptor » Sat Jun 09, 2012 10:47 am

Hi

I haven't built this kit but as it seems it comes with a connector for a 9V battery block. This means you can supply it also with a universal power supply that can be set to 9V DC (DC = direct current as opposed to AC = alternating current)

Because this might be your first DIY-kit I add the folowing Safety Warnings. Please follow these:
Just make sure that you DON'T connect AC power from the wall outlet directly to the device!! First for your own safety and also because this WILL fry the kit!
Also be extremely cautious when working with AC POWER. Strictly switch on AC power after finishing work on the circuit and disconnect the power before touching the circuit again.

best regards
Daniel

riddimshakk
Posts: 11
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:48 am

Post by riddimshakk » Sat Jun 09, 2012 4:25 pm

Many thanks for taking the time to answer. Not all forums are like that you know !
Thanks for the advice, i'll take care.
You remind me of when i was a kid & i had a universal power supply with a 4 way star . It stopped working so i changed the plug ! :-o ....

.....Thats right & when i picked up the 4 way star i took flight backwards accross my bedroom. Luckily, my bed was was there & i had a soft landing.......After the shaking had stopped, i switched off the wall socket.

Cheers, i'll try & source a 9v power supply.

riddimshakk
Posts: 11
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:48 am

Post by riddimshakk » Mon Jun 18, 2012 9:05 pm

Nice little box of trix ! Here's the pix !.... The 'INVADERS KILLER SIREN'

I've read somewhere that one of the resistors can be changed to get a louder ouput. Anyone know the fix for that ?

Also i'd like to add the cv mod.
Attachments
Untitled - Copyj.jpg
(193.81 KiB) Downloaded 16123 times

User avatar
interruptor
Posts: 1151
Joined: Sun Sep 04, 2005 11:46 pm
Location: Switzerland
Contact:

Post by interruptor » Mon Jun 18, 2012 10:22 pm

Beautiful invader graphics! (Do you know Jahtari by the way? see http://www.jahtari.org/)

There seems to be a potentiometer UNDER the invader sticker on the cover of your box. What is this about?

riddimshakk
Posts: 11
Joined: Fri Jun 08, 2012 9:48 am

Post by riddimshakk » Mon Jun 18, 2012 11:51 pm

interruptor wrote:There seems to be a potentiometer UNDER the invader sticker on the cover of your box. What is this about?
If you're on about the black plastic thing, it's just the sensor pad/trigger stuck on with silicone.

A point worth noting with this kit though... The parts have obviously changed a bit since the original design. Notably the pots.

If you build this kit now with the pots issued, the shoulders of the pots sit way below the level of the edge of the pcb. This means that the pcb edge comes into contact with the underside of the faceplate of your enclosure before the pots make contact with it.

I had to screw down the nuts onto the washers to make up the level & then use six more nuts & washers from six other pots to screw on the outside of my tin lid. (Lucky i had 'em spare)

If you dont do this, you would end up stressing the solder joins as you tighten your pots down from the outside . They would actually try & bend inward on themselves.

I have emailed the guy about this but i don't know as yet weather he's recieved it.

Thanks for the link btw, i'll look at that.

SynareMaker
Posts: 10
Joined: Fri Aug 06, 2010 5:14 am
Location: USA

Post by SynareMaker » Sun Jun 24, 2012 8:43 pm

riddimshakk,

Yes, actually it was a problem with the board depth . This has been changed on the latest board design. On the last board design you had to use extra washers position the board correctly. Sorry for the glitch...... but everything is proper now. :)

SynareMaker
Posts: 10
Joined: Fri Aug 06, 2010 5:14 am
Location: USA

Synare 3 kit

Post by SynareMaker » Thu Aug 30, 2012 7:44 pm

The new Synare 3 kit has just been released. I have done a limited run and one is currently avaliable for bid on eBay. here is the link for those interested:


[/url]http://www.ebay.com/itm/271046965091?ss ... 387wt_1273

User avatar
JahNice
Posts: 256
Joined: Thu Jan 17, 2008 12:40 pm
Location: Dortmund City

Post by JahNice » Sun Sep 02, 2012 6:21 pm

finaly its there, thank you very much for the works! hope to get one as soon as possible. yiannis

User avatar
snolan1990
Posts: 1
Joined: Mon Sep 10, 2012 5:09 pm
Location: UK
Contact:

Post by snolan1990 » Tue Sep 11, 2012 1:17 pm

I just put together my Synare. I went for a simple look with some multi-coloured knobs and a basic wooden box that I constructed to keep it in. I have also followed ocoughi's advice and installed a 2nd 1/4” socket for external triggering, that bypasses the internal Piezo when a jack is inserted.

My Synare works great with the internal trigger and an external Piezo but I haven't been able to get it to work properly with a +5v pulse trigger from a drum machine, I know some people on this forum have discussed the possibility of it so I was just interested to see if anyone else has managed to get it to work yet.

I have been able to get mine to trigger with a Boss DR-110 running off batteries but when I connect the audio output of the DR-110 to the the same mixer as the Synare. the Synare ceases to trigger, obviously a grounding issue.

I have been told by the designer that I would need to isolate the output and trigger grounds to solve this issue but I just wanted to find out if anyone on here has managed this yet before I go poking around inside the board.

P.S. This is my first post on this forum so forgive me if I have missed the introductions thread but I couldn't see one.
Attachments
rsz_synare1.jpg
(219.35 KiB) Downloaded 15420 times

SynareMaker
Posts: 10
Joined: Fri Aug 06, 2010 5:14 am
Location: USA

Synare Builders Website is UP

Post by SynareMaker » Sat Nov 17, 2012 7:54 am

FYI... my website, helensson.com is finally up and running. I hope everyone will come by and check it out. I have the Synare 3 and Synare Sensor as well as the bare boards and parts available.

Thanks


helensson.com

Post Reply